Így ünnepeld a Pride-ot… Pride után!

Most, hogy végigvonultunk az utcán, mindenki kellő mennyiségű Instagram-tartalmat készített szivárványzászlós gifekkel, és kellő lázadó outfitben bulizott az éjszakában… Lehetünk továbbra is büszkék.

Mert büszkének lenni nem csak a Pride-kor kell. Nem csak ebben az egy napban kell gondolni a közösségre, átgondolni annak ügyeit és foglalkozni vele. Nem csak azon a néhány kilométeren kell Pride-ot ünnepelni. Hanem az év minden egyes napján.

Olvass híreket LMBTQ témában. Ha valami rossz történik a világban, szólalj fel ellene. Ha valami rossz történik Magyarországon, szólalj fel ellene. Írj róla Facebook-posztot. Készíts róla Instagram Stories-t. Légy dühös, légy felháborodott. Oszd meg a róla szóló írást. Ha jó dolog történik, ünnepelj. Mondd el másoknak, mit ünnepelsz. Mutasd meg nekik. Oszd meg velük. Olvass cikkeket LMBTQ témában. Oszd meg az LMBTQ-cikkeket. Mutasd meg ismerőseidnek. Beszélj róluk az ismerőseiddel. A szüleiddel. A nagyszüleiddel. A kollegáiddal. Olvass LMBTQ témájú könyveket. Regényeket, riportkönyveket, tudományos köteteket. Vedd meg őket. Add kölcsön őket. Írj róluk Facebookon. Fotózd le Instagramon. Beszélj róluk. Írj üzenetet az íróknak és gratulálj nekik. Olvass LMBTQ verseket. Idézz belőlük a profilodon. Bárhogy. Írj te is LMBTQ verseket. Nézz LMBTQ témájú fényképeket. Festményeket. Intézd el, hogy más is nézze őket. Készíts LMBTQ témájú fényképeket. Festményeket. Intézd el, hogy más is lássa őket. Menj el színházba, nézz meg darabokat, amik LMBTQ emberekkel és témákkal foglalkoznak. Vegyél rájuk jegyet. Hívd el rájuk az ismerőseidet. Írj róluk. Jelentkezz be a színházba, írd meg, mit nézel. Nézzél LMBTQ témájú filmeket. Írj róluk kritikát. Fotózd le a mozijegyet. Írj LMBTQ blogot. Olvass LMBTQ blogot. Oszd meg a bejegyzéseit. Nézz LMBTQ vlogokat. Lájkold őket. Oszd meg őket. Olvass LMBTQ podcastokat. Indíts te is podcastot. Kövess LMBTQ csoportokat Facebookon. Indítsd LMBTQ csoportokat Facebookon. Olvass LMBTQ médiákat. Lájkold őket. Kövesd őket. Mutogasd őket. Fotózd őket. Támogasd őket. Vagy legalább ne gyűlöld őket. Nem alapvetően járnak neked.  Szerencsés vagy, hogy járnak neked. Érezd, hogy szerencsés vagy. Becsüld meg, hogy szerencsés vagy. Írj üzenetet az aktivistáknak és köszönd meg a munkájukat. Légy hálás, hogy egy jobb társadalomért és érted dolgoznak. Ne szidd őket. Ne szítsd a feszültséged. Légy boldog, hogy vannak LMBTQ lapok és szervezetek. Menj el a rendezvényeikre. Nyiss. Hallgass előadásokat az LMBTQ történelemről. Az LMBTQ kultúráról. Ismerd meg a közösséged történelmét és kultúráját. Nyiss meg egy Wikipedia lapot valami LMBTQ témáról, egy eseményről, egy fogalomról, egy személyről, és olvass róla legalább öt percet. Menj el LMBTQ emberek koncertjére. Válts jegyet, támogasd őket. Készíts közös képet a pároddal. Fotózd le az év többi napján is a kis szivárvány színű zászlódat, amit otthon tartasz és csak Pride-on túrod elő. Tegyél egy Pride zászlót a laptopodra. A jegyzetfüzetedre. Az utcán a lámpára. A szórakozóhelyen a mocskos wc vízkőfoltos tükrére. 

Folytasd ezt a listát magadban. És bíztass mindenkit erre.

Találd meg a te módszered, a te eszközöd, a te lehetőséged arra, hogy mindennap ünnepeld a Pride-ot, és hogy a magyar LMBTQ közösség ne csak egy napon legyen egy aktív, harcos, hangos, lelkes és sikeres közösség, hanem minden egyes nap.

Hidd el: rajtad is múlik. Mindennap. 

Tetszett az írás? Akkor szégyentelenül megkérlek, hogy kövess Instagramon! Felhasználónév: @kanicsar

About the author

Újságíró
Publicista
Aktivista
Drámakirály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük